Czym jest sok z imbiru i jakie ma zalety?

Dzięki tym bioaktywnym substancjom aromatyczny sok z imbiru (https://www.bee.pl/symbio-sok-z-imbiru-nfc-bezposrednio-wyciskany-500-g-bio_p999662.html) może aktywnie poprawiać zdrowie organizmu i wspierać jego walkę z różnymi schorzeniami i dolegliwościami. Podobnie jak czosnek, cebula i kozieradka, jest prawdopodobnie najlepszym z naturalnych antybiotyków.

Jakie są własności soku z imbiru?

Sok z imbiru ma właściwości przeciwzapalne, niszczy bakterie i zatrzymuje ich rozwój, dlatego okazuje się bardzo przydatny w sezonie grypowym. Ponadto, ten preparat:

  • pobudza krążenie krwi,
  • poprawia przemianę materii i trawienie,
  • doskonale rozgrzewa organizm,
  • obniża gorączkę,
  • łagodzi bóle z różnych przyczyn.

Imbir jest najlepszy dla organizmu, gdy jest stosowany w postaci surowych soków (np. smoothie).

Co zawiera sok z imbiru?

Sok z imbiru może być prawdziwym źródłem witamin, pierwiastków i innych materiałów bioaktywnych. Oprócz gingeroli, cynfolii i oleożywicy imbirowej dostarcza w dodatku między innymi niacynę, kwas foliowy, witaminy C, E, A, B6 i K, a także potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk, które mogą być konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Liczne zalety soku z imbiru, a konkretnie jego atrybuty antybakteryjne, antywirusowe, przeciwobrzękowe, odchudzające i rozgrzewające, a także znacznie podnoszące walory smakowe potraw powodują, że jest on naturalnym antybiotykiem, który znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, kuchni, kosmetyce, produkcji piwa, a nawet wewnątrz roślin. Co ciekawe, jest on również interesującym afrodyzjakiem.

Jak sok z imbiru wspomaga układ odpornościowy?

Imbir i tym samym sok z imbiru są bardzo pomocne w trakcie sezonu przeziębień i grypy, ponieważ często wspomagają układ odpornościowy. Niszczy on i hamuje rozwój bakterii i grzybów, a także stymuluje białe krwinki odpowiedzialne za walkę z wirusami. Ma również właściwości wspomagające utrzymanie ciepła i zwiększające pocenie się, co jest niezbędne w przypadku grypy, a także poprawia krążenie krwi poprzez uelastycznienie krwiobiegu. Oprócz naturalnego działania antybiotycznego, ma korzystny wpływ na cały układ pokarmowy, bo wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii. Może również łagodzić mdłości, skurcze menstruacyjne, bóle stawów i głowy. Syrop z imbiru odegra również ogromną rolę w pobudzeniu układu odpornościowego i walce z przeziębieniami, a także grypą.

Jak przechowywać sok z imbiru?

Syrop przechowujemy w lodówce do tygodnia. Warto dodać, że będzie on aromatyzowany wspaniałymi przyprawami, takimi jak cynamon, kurkuma, a może posiekany czosnek.