Dlaczego warto dodać sok z imbiru do diety?

Sok z imbiru działa jak naturalny antybiotyk. Pomoże nam w przeziębieniach i stanach zapalnych błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Sok z imbiru ze sklepu bee.pl wspiera układ odpornościowy organizmu i pomaga nam zwalczać infekcje, jeśli je złapiemy. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i dezynfekujące.

Co zawiera korzeń imbiru?

Imbir to cenna roślina, która od tysięcy lat wykorzystywana jest ze względu na swoje właściwości lecznicze. Należy do rodziny imbirowatych (Gingeraceae), która jest uprawiana w wielu częściach świata, m.in. w Indonezji, Tajlandii, Nepalu, Chinach, Indiach i Stanach Zjednoczonych Ameryki. Imbir posiada grube, mięsiste kłącze, które wykorzystywane jest zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych.

Jakie są podstawowe własności soku z imbiru?

Imbir jest silnym antyoksydantem, ma właściwości bakteriobójcze, a także przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wspomaga walkę z bólami reumatycznymi, a także może pomóc w leczeniu migren i bólów menstruacyjnych. Może nawet zmniejszyć ból zęba. Sok z imbiru pomoże, gdy mamy problemy trawienne, łagodzi bóle brzucha i zwiększa apetyt, obniża również cholesterol w naczyniach krwionośnych. Jako środek odchudzający ma genialny wpływ na przemianę materii. Jest znany z tego, że zapobiega nudnościom i wymiotom i może być używany jako środek zapobiegający chorobie lokomocyjnej. Ponadto, sok z imbiru działa nawet stymulująco na układ krążenia.

Jakie są jeszcze zalety soku z imbiru?

Sok z imbiru może być środkiem wspomagającym nasz system odpornościowy. Może zwalczać objawy przeziębienia i grypy, zmniejszać kaszel, zapalenie gardła, a także zapalenie oskrzeli. Jako składnik balsamu, który dezynfekuje jamę ustną i gardło, dzięki czemu zwalcza stany zapalne gardła czy dziąseł.

Jak zrobić syrop z imbiru?

Syrop z imbiru jest ważnym naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Do przygotowania syropu potrzebujemy 35 kg świeżego imbiru, dwie cytryny, a także miód. Najpierw należy obrać imbir i zetrzeć go na tarce. Później zalewamy imbir litrem bardzo ciepłej wody, dostarczamy sok z dwóch cytryn, a na samym końcu dostarczamy parę łyżek miodu. Warto pamiętać, aby nigdy nie dodawać miodu do zbyt gorącej wody, gdyż w temperaturze powyżej 60 stopni traci on całe mnóstwo swoich leczniczych właściwości. Tak przygotowaną miksturę wymieszajmy, przelejmy do słoiczka i przechowujmy w chłodnym miejscu. Możemy nawet dodać inne składniki do syropu imbirowego, aby wzmocnić jego działanie.