Dlaczego sok z imbiru jest taki zdrowy?

Stosowany przy kaszlu, a także przy przeziębieniach. Cieszmy się i poznajmy właściwości tego egzotycznego leczniczego korzenia. Jakie są niektóre wielkie korzyści z sok z imbiru? Z pewnością nie poczujemy się tutaj zawiedzeni.

Jakie zastosowanie ma sam imbir?

Świeżo pokrojony imbir można dodawać do herbaty, aby uzyskać napary, pasty i syropy. Suszony i sproszkowany idealnie nadaje się do wypieków. Kłącze imbiru zawiera olejki eteryczne, a także związki fenolowe, czyli gingerol. To właśnie on zapewnia korzenny smak. Ponadto, imbir zawiera:

  • białko,
  • błonnik,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez.

Roślina ta służy również diabetykom. Spożywanie 2 gramów sproszkowanego imbiru dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo.

Jakie są podstawowe zalety soku z imbiru?

Sok z imbiru jest całkiem przydatny przy przeziębieniach. Ma on właściwości przeciwzapalne, a także antybakteryjne. Stosuje się go przy kaszlu, przeziębieniach, a także katarze. Ma atrybuty napotne i rozgrzewające. Wspomaga także krążenie. Ponadto, sok z imbiru stosuje się nie tylko w przypadku przeziębień i osłabienia odporności. Jest często stosowanym lekiem dla kobiet w ciąży. Pomaga w przypadku złego samopoczucia i wymiotów. Warto wiedzieć, że zawiera on składniki, które wspomagają trawienie pokarmów. Dlatego zaleca się picie soku imbirowego po zjedzeniu pełnowartościowego posiłku. Wystarczy kilka świeżych kłączy zalać wrzątkiem, dodać cytrynę i osłodzić napój miodem. Sok z imbiru zawiera również przeciwutleniacze, które mogą być ważne w walce z wolnymi rodnikami. Pomaga zatrzymać raka poprzez zapobieganie wzrostowi tkanek nowotworowych. Pomaga on także w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Czy możemy sami przygotować sok z imbiru?

Obrany i umyty korzeń imbiru jest niezłym źródłem soku. Możemy go wycisnąć w sokowirówce lub w tym przypadku poleca się użyć blendera do jego zmielenia i przecedzić płyn na sitku. Sok z imbiru możemy doprawić cukrem, a następnie z soku zrobić syrop, ale wymaga to dużo pracy i jeszcze więcej imbiru. Dlatego lepiej jest dodawać imbir do soków warzywnych, owocowych smoothie czy napojów. Pije się go wtedy znacznie lepiej niż siekane korzenie.

Jaki rodzaj sok z imbiru kupić?


Świeży sok z imbiru powinien posiadać jasny kolor. Nie powinien być poplamiony lub zmatowiony. Należy też podkreślić, że sok z imbiru może być przechowywany w lodówce przez kilka tygodni. Po otwarciu jednak powinniśmy go jednak możliwie szybko spożyć.